Hyvä kertaus tilanteeseen jossa nyt ollaan kehittyneimpien prosessoreiden kanssa. Tähän asti suurin osa nopeimmista prosessoreista on valmistettu Aasiassa, jossa Taiwanin TSMC on ollut merkittävin ja Etelä-Korean Samsung kakkosena. Loput on olleet Intelin valmistamia.

TSMC:n ongelma on Kiina, joka haluaa kaapata Taiwanin itselleen tarvittaessa sotatoimin. TSMC valmistaa prosessoreita eri tahojen tarpeisiin, eli joku suunnittelee sirun itselleen ja TSMC valmistaa sen. Häiriö TSMC:llä aiheuttaa siksi laajan seurauksen eri aloilla ja toiminnoissa.

Intel, Samsung ja TSMC on rakentamassa tai äskettäin rakentanut tehtaita Aasian ulkopuolelle, Intel, Samsung ja TSMC Yhdysvaltoihin ja Intel myös Irlantiin ja Israeliin.

Tehdas on seinät ja katto, laitteet, joilla kehittyneimmät sirut voidaan valmistaa, tehdään Alankomaiden ASML:ssa, jolla on tehtaita Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. ASML ei toimita kehittyneimpien sirujen litografiaa Kiinaan, joka varmasti on merkittävimpiä syitä Kiinan olemattomalle tuotannolle.

Kiina yrittää saada aikaan omaa tuotantoa, mutta se on ollut ainakin tähän asti rajoittunut yksinkertaisimpiin siruihin. Jos nyt ostaa kaupasta uuden prossun, sen tuotantoon käytettyjen laitteiden kehitys on alkanut vuosikymmeniä sitten. Kiina näyttää yrittävän hypätä sen kaaren yli, eli ne yrittää valmistaa nyt myynnissä olevia siruja itse. Jos ne ei saa omaa tuotantoaan käyntiin nopeasti, muu maailma on jo siirtynyt seuraavaan generaatioon ja Kiinan valmistamat sirut on taas vanhetuneita. Joskin, jos Mooren laki ei enää tulevaisuudessa pidä paikkansa, uudempien ja vanhentuneiden prosessoreiden ero kapenee.

Jos Kiina hyökkää Taiwaniin saadakseen TSMC:n tehtaat haltuunsa, ja jostain syystä taiwanilaiset ei tuhoa niitä itse, voi olla että kiinalaiset pääsee tuottamaan siruja ainakin omiin tarpeisiinsa. Vois kuitenkin olettaa että niillä siruilla ja tuotteilla joissa niitä on, ei ole mitään asiaa länsimaiden markkinoille.

  • cryball@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    suomi
    arrow-up
    5
    ·
    edit-2
    11 months ago

    AP:ltä kaikenkaikkiaan hyvä kooste aiheesta. Tähän aikaan enää jaksa tunnin dokkaria alkaa katsomaan.

    Jos Kiina hyökkää Taiwaniin saadakseen TSMC:n tehtaat haltuunsa, ja jostain syystä taiwanilaiset ei tuhoa niitä itse, voi olla että kiinalaiset pääsee tuottamaan siruja ainakin omiin tarpeisiinsa.

    Tämän kuvitteleminen vaatii ainakin omassa mielessä aikamoista aivojumppaa. Yhdysvallat olisi tulossa väliin ihan sitä varten, että näin ei tapahtuisi. Tämänkin takia on vaikeaa kuvitella, että kiina valtaisi Taiwania niin nopeasti, että ne saisi tehtaita ehjinä käsiinsä.

    Myöskään laitteiden haltuunotto ei yksinään riitä, vaan niiden käyttöön vaadittavaa tietotaitoa ei luultavasti löydy kiinalta omasta takaa. Toki osaavat käyttää nykyisiä laitteitaan, mutta valloituksen myötä haltuunotettujen mukana ei luultavasti tulisi käyttöohjeita.

    Kiina yrittää saada aikaan omaa tuotantoa, mutta se on ollut ainakin tähän asti rajoittunut yksinkertaisimpiin siruihin.

    Kiinan kotimaisen tuotannon kehitys taas nojaa pitkälti niiltä nykyisin löytyviin laitteisiin. Jos länsimaista ei saada uusimpia ASML:n koneita, niin on hyvin epätodennäköistä, että kiinan kotimainen tuotantoketju kykenee niitä jäljittelemään. Uusimpien litografiakoneiden kehitys on jo ASML:n kaltaiselle yritykselle haastavaa, ja riippuvaista globaalista alihankintaketjusta. Esim japanissa kilpailijat eivät lähteneet kehittämään vastaavia koneita. On vaikeaa kuvitella, että kiinakaan siihen kykenisi vieläpä ilman vuosikymmenten aiempaa kokemusta.

    En kuitenkaan halua lainkaan väheksyä sitä, että tuotetaan siruja myös vanhempien sukupolvien teknologioilla. Päinvastoin niiden tuotantoon käytettävät laitteet ovat jo kauan sitten maksaneet itsensä takaisin, ja sen myötä niillä tehtyjen prosessorien hinnat painuvat alaspäin. Vähän sama kuin vanhalla ydinvoimalalla tuottaisi halpaa sähköä.