• boerbiet@feddit.nl
    link
    fedilink
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Toen ik airco liet installeren (muur-units in woonkamer en werkkamer) wist ik dit ook niet. Mijn huis heeft goede isolatie wat inhoudt dat het in de zomers dagenlang 27+ graden in huis blijft als het even flink warm is geweest. Dat ze ook kunnen verwarmen kwam me vorig jaar wel goed uit en heeft meegeholpen het gasverbruik omlaag te brengen.

    Minstens zo belangrijk tegen de hitte was overigens zonnewering. Zeker met een raam van 350x260cm aan de westkant.

  • “Warmtepompen kunnen warmte pompen” is toch een topic dat ieder jaar weer voorbij komt maar telkens als nieuws wordt gepresenteerd. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat “om een airco te laten verwarmen hoeft theoretisch alleen de motor maar de andere kant op te draaien” nou eindelijk algemene kennis wordt.

    Ik snap niet helemaal waarom niet meer warmtepompinstallaties niet ook gebruik maken van het koelsysteem dat je er gratis bij krijgt. Het Amerikaanse warmtesysteem (waar men hete/koude lucht door het huis blaast vanaf een centrale locatie) lijkt me voor zo’n warmtepomp toch eigenlijk een stuk praktischer dan een heel stel radiators ophangen en vervolgens een losse airco moeten kopen.

    • brandhout@feddit.nl
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      Dat zijn het sowieso, het is idd puur de richting waarop de vloeistof stroomt. Een warmtepomp trekt of warmte uit de buitenlucht, of trekt warmte uit de binnenlucht (‘airco’)