Tutkinta avaa tien sille, että komissio voi asettaa EU:n markkinoille tuleville kiinalaisille sähköautoille rangaistustullit. Samalla tutkinta voi kiristää EU:n ja Kiinan kauppasuhteita ja johtaa Kiinan vastatoimiin.

”Maailmanmarkkinat ovat pullollaan halvempia kiinalaisia sähköautoja, ja niiden hintoja pidetään keinotekoisen matalina valtavilla valtiontuilla. Tämä vääristää markkinoita.”

Euroopan autonvalmistajat vaativat viimeksi syyskuun alussa, että komissio turvaa alan yrityksille tasavertaiset edellytykset kilpailuun maailmanmarkkinoilla. Yhdistys viittasi kannanotossaan ennen kaikkea Kiinan ja Yhdysvaltojen tarjoamiin tukiin omille yrityksilleen.

Artikkeli kertoo myös miten kiinalaisten aurinkopaneeleiden epäreilu kilpailu vuosituhennan alussa ajoi eurooppalaiset paneelivalmistajat konkurssiin, kun ne ei voinu kilpailla kiinalaisia valtion tukemia paneeleja vastaan. Ilmeisesti nyt siitä oppineena EU ainakin yrittää puuttua kiinalaisten sähköautovalmistajien valtiontukiin. Yhdysvalloilla on ollu samaa menoa, ei niitäkään ole niinkään reilu kilpailu kiinnostanut.

Sähköautoissa on vielä sellainen mielenkiintoinen lisämauste et Kiina tuottaa akkujen raakamateriaaleja ja akkuja, jos ne haluaa lähtee hankaliksi, ne voi rajoittaa joko raaka-aineiden tai komponenttien vientiä niiden mielestä hankalaan maahan. Se tarkoittaa että akuista ja niiden raaka-aineista on tulossa yhä merkittävämpi pelinappula.

Voikin olla että Euroopan paras tie olisi varmistaa oma akkujen tuotanto. Raaka-aineissa ongelma on että maametalleja on kaikkialla, mut harvassa paikassa selllaisina konsentraatioina että sen louhiminen on nykytekniikalla kannattavaa. Joten uudet tavat louhia tai rikastaa maametalleja vois olla merkittäviä, jos hyviä esiintymiä ei ole tarjolla.