• dolle@feddit.dkOP
    link
    fedilink
    arrow-up
    14
    arrow-down
    2
    ·
    11 months ago

    Vi har de sidste par år skåret oksekød helt væk, og vi savner det ikke. Nu har vi aldrig spist bøffer og steg, men hakket oksekød er vitterligt noget af det letteste at erstatte med andre kødtyper eller bælgfrugter, og alle der mener noget andet er efter min mening bare dårlige til at lave mad eller ynkelige mandebørn. Hvis det virkelig er sandt at 70% af danskernes CO2-udledning gennem den mad der bliver lavet i køkkenet kommer fra oksekød, så er det bare at komme i gang med at brandbeskatte det med 200-400%. Samfundsmæssigt er det en sindssygt billig måde at reducere CO2-udslippet, og absolut INGEN kommer til at mangle mad eller blive fejlernærede af det.

    • Bumblefumble@lemm.ee
      link
      fedilink
      arrow-up
      7
      ·
      10 months ago

      Jeg startede også med at cutte oksekød ud af min diæt og er nu helt vegetar. Ingen af forandringerne synes jeg var utåleligt svære, men at droppe oksekød er nok noget af det nemmeste. Der findes ikke én eneste ret hvor du ikke kan spise kylling i stedet, for slet ikke at tale om de mange gode vegetariske muligheder. Bare ærgerligt den nuværende regering ikke har tænkt sig at lave en eneste upopulær beslutning på klimaområdet, for giver dig ret i at det skal beskattes.

      • dolle@feddit.dkOP
        link
        fedilink
        arrow-up
        8
        arrow-down
        1
        ·
        10 months ago

        Nej, vi kan åbenbart godt tvinge arbejdsløse gennem den ene Kafkaske trædemølle efter den anden, men den enlige mor må åbenbart ikke tvinges til at lære at lave andre retter end pasta med kødsovs. Det er i hvert fald hende som partierne bliver ved med at hive frem som argument imod en sådan beskatning.

        • DreadPotato@sopuli.xyz
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          edit-2
          10 months ago

          Mit problem med høj beskatning af sådan nogle ting er, at man reelt kun fratager fattige og (dele af) middelklassen adgang til det, resten fortsætter ufortrødent med deres klimaskadende adfærd fordi det ikke har mærkbar effekt på dem. Jeg har ikke umiddelbart en bedre løsning til at påvirke folks adfærd, men det er en træls bivirkning ved den fremgangsmåde.

          • dolle@feddit.dkOP
            link
            fedilink
            arrow-up
            1
            ·
            10 months ago

            Enig. Det eneste alternativ er dog forbud eller rationeringsmærker a la besættelsestiden.

      • EvilCartyen@feddit.dk
        link
        fedilink
        arrow-up
        4
        ·
        10 months ago

        Altså, selvfølgeligt findes der retter hvor du ikke kan erstatte oksekød med kylling uden at det ændrer retten radikalt. Ossobuco, peberbøf, roastbeef, cirka en million sammenkogte retter. Jeg er med på at man kan lave rigtigt meget mad uden at bruge oksekød, men det er absurd at sige at man kan erstatte med kylling og få den samme oplevelse.

        Når det så er sagt, så spiser vi nu meget mere kylling end før - delvist af klimahensyn men også fordi det bare smager godt. Det kommer dog nok til at ændre sig snart, da vi er blevet medlemmer af et kogræsserlaug hvor der bruges kvæg til naturpleje af paragraf 3-områder, og så slagter og spiser man dyrene når sæsonen er ovre. Det er jo i hvert fald godt for miljøet - om det er godt for klimaet er så en anden sag.

        • dolle@feddit.dkOP
          link
          fedilink
          arrow-up
          3
          ·
          10 months ago

          Det var også derfor at jeg fremhævede hakket oksekød, for det er noget nemmere at erstatte end udskæringerne :)

          • EvilCartyen@feddit.dk
            link
            fedilink
            arrow-up
            3
            ·
            10 months ago

            Jeg tror måske også det kommer an på hvordan man laver mad. Jeg står for det meste mad derhjemme, og jeg har som regel nogle bestemte retter i tankerne når jeg laver mad. Fx. en specifik kinesisk stir-fry med oksekød, rød peber, svampe, etc. - og så kan man i min bog ikke erstatte ingredienserne med nogle andre.

            Så vil jeg hellere finde på en anden ret. Jeg vil hellere spise noget andet med kylling end jeg vil have en kyllingelasagne. Men det er jo nok et temperamentsspørgsmål. Kun lasagne er lasagne. Og der findes masser af fine retter man kan bruge sit hakkede kylling til som ikke er en parodi på en lasagne :D

    • nicolairathjen@lemmy.world
      link
      fedilink
      English
      arrow-up
      6
      ·
      10 months ago

      Jeg er studerende, og har det sidste år skåret det meste oksekød ud af min kost. I de retter hvor jeg kan erstatte oksekød med gris/kylling eller plantebaserede proteiner gør jeg det, og ellers spiser jeg ofte kylling med kartofler eller ris og noget salat. Jeg savner ikke oksekød.

    • dybber@feddit.dk
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      ·
      10 months ago

      Og vi har før lavet kulturændringer af vores madforbrug gennem nationale kampagner. “Gris på gaflen”-kampagnen var statsfinansieret og gjorde at vi fik en masse nye madretter baseret på grisekød ind i den danske kultur. Kampagnens baggrund var vores bacon eksport, hvor vi danskere så skulle aftage resten af grisen.

      Den gang var det dog begrundet i landbrugets behov, nu er det omvendt måske endda på bekostning af det danske landbrug og de er bare en kæmpe magtfaktor i dansk politik, selvom de udgør en efterhånden lille del af vores økonomi.

    • sunbeam60@lemmy.one
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      10 months ago

      Helt enig og vi har gjort det samme. Det er MEGET sjældent jeg spiser oksekød og 99% af den ene 1% hvor der er oksekød på gaflen er ude af huset, hvor man får det serveret af andre.

      Det er på høje tid vi lægger afgift på det. Af alle de dårlige ting vi gør i verdenen så er det her godt nok et af de nemmeste at forandre.

    • SorteKanin@feddit.dkM
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      arrow-down
      2
      ·
      10 months ago

      Hvilke slags bælgfrugter bruger du som erstatning og hvordan tilbereder du dem? Jeg har også skåret mit oksekødsforbrug ned men mest erstattet med kylling, men kunne godt tænke mig at have muligheden for at skære det væk også af og til.

      • dolle@feddit.dkOP
        link
        fedilink
        arrow-up
        7
        ·
        10 months ago

        Linser er godt som erstatning i spaghetti kødsovs synes jeg.

        Sorte bønner er ret lækre hvis man steger dem med krydderier, og går ret fint som køderstatning i tacos og mexicanske wraps. Det passer faktisk bedre sammen med de friske grøntsager end hakket okse synes jeg. De er også gode blendede og stegte som deller.

        Butter beans i tomatsovs er også lækkert nok i sig selv, måske med lidt basilikum og revet parmesan.

        Når man erstatter hakket kød med kylling i feks lasagne, så kan jeg godt lide at give kyllingen en tur i trykkogeren og så hive den i strimler inden den kommer i sovsen. Det får ligesom konsistensen til at blive mere ensartet. Derhjemme er børnene dog mest vilde med en kødfri lasagne hvor sovsen er baseret på kogt og blendet blomkål, squash og tomat. Det giver retten en luftig og let konsistens a la gratin som er ret lækker. Man skal stadig have bechamelsauce og ost på toppen for at det bliver rigtig godt, men det behøver ikke at være i store mængder :)

      • farsinuce@feddit.dk
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        10 months ago

        Vi er fan af at bruge Like Minced i "kød"sovsen (og diverse andre lign. produkter baseret på SOYAprotein). Kan købes i SuperBrugsen.

        Vi har dog ikke haft gode erfaringer med køderstatning baseret på ÆRTEprotein til gryderetter.

  • Kapivar@feddit.dk
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    10 months ago

    Svinekød og kyllingekød belaster meget mindre. Kyllingekød er det bedste, og fisk belaster også væsentlig mindre

    Hvordan er det egentlig med fisk? Det kan godt være at det belaster klimaet mindre, men der er konstant nyheder om miljøproblemer relateret til fiskeri (overfiskeri, bundtrawl og lignende). Vi har selvfølgelig kvoter i Europa, og man kan gå efter MSC-certificerede varer, men er det nok til at det er bæredygtigt?

    • SorteKanin@feddit.dkM
      link
      fedilink
      arrow-up
      5
      arrow-down
      1
      ·
      10 months ago

      Jeg er også meget i tvivl. Synes generelt det er noget rod at forbrugerne selv skal finde ud af hvad der er etisk og hvad der ikke er - lav nu bare nogle udgifter på oksekød og det “dårlige” fiskeri og så kan jeg jo bare gå efter det billige/det jeg har råd til med god samvittighed. Det er simpelthen blevet for svært at være en moralsk consumer (hvis man overhoved kan være det nu om dage…).