KRIL:n mukaan määräaikaisia sähkösopimuksia tulee kohtuullistaa jälkikäteen, jos solmittu sopimus on selvästi sopimusten keskihintaa kalliimpi.

Yle kysyi asiasta 11:ltä suomalaiselta sähkönmyyjältä, jotka muodostavat miltei 90 prosenttia koko sähkömarkkinasta.

Yksi vastaajista, sähkönmyyntiyhtiö Oomi, ei ole vielä tehnyt päätöstä. Kaikki muut yhtiöt sanovat, että ne eivät tule noudattamaan KRIL:n linjausta.

Moni sähkönmyyjistä sanoo, että määräaikaisia ja kiinteähintaisia sopimuksia olisi mahdotonta tarjota, jos KRIL:n linjausta noudatettaisiin. Toinen vaihtoehto on, että niiden hinnat nousisivat voimakkaasti, kun yhtiöt varautuisivat tappioriskeihin.

Sähkönmyyntiyhtiö Väreen liiketoimintajohtaja Antti Tainio huomauttaa, että kiinteähintaista sopimusta myydessään yhtiöt suojaavat ostamansa sähkön futuurimarkkinnoilla.

– Käytännössä sähkönmyyjä ostaa asiakkaalle myymänsä sähkön etukäteen. Vaikka hintataso on viime syksystä ja talvesta on laskenut, tällä ei ole vaikutusta sähkönmyyjän sähköstä maksamaan hintaan.

Hankala tilanne, jos on tosiaan niin että sähköyhtiö ostaa sähkön sopimuksen tekohetkellä sopimuksen ajaksi. Voi tietenkin myös olla niin ettei ne sitä tehny, vaan osti sähkön vasta kun sen hinta on laskenut.

Toinen on et sähköyhtiöiden markkinointi on voinut olla harhaanjohtavaa, silloin niiden pitäisi korvata kuluttajien menetykset.

    • peemaa@suppo.fiOP
      link
      fedilink
      suomi
      arrow-up
      4
      ·
      10 months ago

      Kuluttajariitalautakunnan päätös vois hyvinkin saada jonkun käymään oikeutta. Mut voi kans olla et jo hyvissä ajoin ennen oikeudenkäyntiä sähköyhtiöt sopii riidan niin et oikeus ei pääse asiaa tulkitsemaan. Yhtiöille voi olla paljon halvempaa sopia asia yksittäisten aktiivisten kuluttajien kanssa kuin saada kaikkia innostava päätös oikeudesta.