• Underbroen@feddit.dkOP
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    I Danmark er der en åben strid mellem udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen (S) om, hvorvidt udenlandsk arbejdskraft skal spille en vigtig rolle i at tackle den forventede mangel på arbejdskraft. Dansk Erhverv har fremlagt beregninger, der viser, at Danmark vil mangle 130.000 arbejdstagere om 10 år. Beskæftigelsesministeren ønsker først og fremmest at prioritere unge danskere, der hverken er i arbejde eller uddannelse. Hun er bekymret for, at samarbejdsaftaler med tredjelande kan føre til en skævvridning i forhold til Socialdemokratiets udlændingepolitik.

    Lars Løkke Rasmussen er derimod åben for samarbejdsaftaler med tredjelande og mener, at Danmark har brug for flere arbejdshænder for at håndtere udfordringer inden for velfærd, sundhed og grøn omstilling. Han ser muligheder for at kombinere arbejdskraftbehovet med uddannelsespartnerskaber og en ny strategi for samarbejde med Afrika. Regeringen har nedsat en taskforce for at undersøge, hvordan man kan rekruttere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, mens uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) forbereder en ny strategi for samarbejdsprojekter med udenlandske partnere. De tre spor skal integreres i de kommende måneder.

    Dansk Erhverv foreslår partnerskaber med lande, der har overskud af arbejdskraft med de nødvendige kompetencer, og at de ansættes på danske løn- og ansættelsesvilkår med fokus på at modarbejde ulovlig immigration. Beskæftigelsesministeren er bekymret for, hvad en stor tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft vil betyde for arbejdspladser og samfundet som helhed, mens udenrigsministeren mener, at det er vigtigt at se på, hvordan det påvirker både arbejdspladser og samfundet.