• 49 Posts
  • 162 Comments
Joined 1 year ago
cake
Cake day: June 16th, 2023

help-circle






  • Billedrettighedskrænkelser har økonomiske konsekvenser, og dette blev tydeligt illustreret i en sag om den norske politiker Christian Tybring-Gjedde, der i 2017 offentliggjorde et Facebook-opslag med et billede af en politisk modstander. Dette endte med at koste Tybring-Gjedde 10.000 norske kroner i erstatning og sagsomkostninger, da det norske billedbureau NTB vandt en retssag imod ham. Dette er ikke et isoleret tilfælde, da NTB i Norge og Ritzau Scanpix i Danmark har indhentet betydelige erstatninger på henholdsvis 7,5 millioner norske kroner og 2,5 millioner danske kroner årligt i de seneste år som kompensation for brugen af billeder uden tilladelse.

    Copyright Agent, et dansk firma, står bag arbejdet med at identificere og kræve kompensation for sådanne billeder. Virksomheden har udviklet avanceret billedgenkendelsesteknologi og har partnerskaber med tech-selskaber som Google for at kunne søge i deres data og finde billeder, der er blevet brugt på internettet eller sociale medier uden tilladelse. Dette gælder både for virksomheder og offentlige institutioner.

    Copyright Agent ser det som deres opgave at bekæmpe krænkelser af ophavsretten, især i en digital tidsalder, hvor mange tror, at alt indhold er frit tilgængeligt. Virksomheden blev grundlagt i 2016 og har nu omkring 30 medarbejdere og kunder på tværs af fire kontinenter. De overvåger ikke brugen af billeder af privatpersoner, men små enkeltpersoners virksomheder kan blive stillet til ansvar, hvis de ikke overholder ophavsretslovgivningen.

    Copyright Agent har også hjulpet billedbureauet NTB med at retsforfølge politikere, der poster billeder på sociale medier, især når de gør det som en del af deres politiske arbejde. Virksomheden mener, at politikere ikke bør unddrage sig ophavsretslige regler, da de fungerer som repræsentanter for politiske partier.

    Når virksomheder bruger ophavsretligt beskyttet billedmateriale uden tilladelse og identificeres af Copyright Agents teknologi, kan kravet om kompensation til rettighedshaveren være to til tre gange højere end den oprindelige licenspris. Dette er fastsat af gældende lovgivning. For eksempel, hvis et billede har en licenspris på 1.000 kroner hos et bureau, kan kravet for brud på ophavsretten typisk være mellem 2.000-3.000 kroner.




  • Heh det havde været helt på sin plads at rette mig: jeg var slet ikke vågen nok, til at have tungen i kinden, da jeg skrev!

    Hmm det lyder egentlig meget godt! Men i virkeligheden også meget julet? Det burde være en øl, afspejler efteråret, så måske noget, der har med (mad)æbler at gøre? Eller gå hele vejen og lav kartoffeløllen, som passer til kartoffelferien.



  • Jeg prøver selv på at sikre, at jeg arbejder hjemme mindst en gang om ugen, bl.a. for at kunne være mere sammen med familien. Samtidig må jeg bare indse, at jeg virkelig ikke får lavet meget når jeg er hjemme, med mindre jeg har en meget konkret opgave, som skal løses. Der går alt for let vasketøj i den og pauserne bliver måske også lidt længere end ellers.


  • Resume af artiklen: I løbet af pandemien, hvor mange blev tvunget til at arbejde hjemmefra, blev der forventet en revolution i arbejdslivet med øget hjemmearbejde og en bedre balance mellem arbejde og privatliv. Mange så fordelene ved fleksibilitet og undgåelse af daglige pendlerbesværligheder. Imidlertid viser en analyse fra Danmarks Statistik, at niveauet for hyppigt hjemmearbejde næsten er tilbage på præ-pandemi niveau.

    Mens mange private virksomheder har omfavnet hjemmearbejde i en eller anden form, har det offentlige sektor ikke fulgt samme tendens. Færre ansatte i staten arbejder hjemmefra regelmæssigt sammenlignet med den private sektor. En undersøgelse blandt Djøf-medlemmer i den offentlige sektor viser et massivt ønske om mere hjemmearbejde, men det er endnu ikke blevet realiseret i stor skala.

    Selvom hjemmearbejdet ikke har haft den forventede revolution, er det stadig en “new normal” i visse brancher som finans, forsikring og kommunikation, hvor det er mere udbredt end før pandemien. Virksomheder er også ved at finde en mere afbalanceret tilgang til hjemmearbejde, der passer til opgaver og arbejdsforhold. Hjemmearbejdet har ændret vores opfattelse af, hvad det betyder at gå på arbejde, og det digitale arbejdsområde er i konstant udvikling.







  • I Danmark er der en åben strid mellem udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen (S) om, hvorvidt udenlandsk arbejdskraft skal spille en vigtig rolle i at tackle den forventede mangel på arbejdskraft. Dansk Erhverv har fremlagt beregninger, der viser, at Danmark vil mangle 130.000 arbejdstagere om 10 år. Beskæftigelsesministeren ønsker først og fremmest at prioritere unge danskere, der hverken er i arbejde eller uddannelse. Hun er bekymret for, at samarbejdsaftaler med tredjelande kan føre til en skævvridning i forhold til Socialdemokratiets udlændingepolitik.

    Lars Løkke Rasmussen er derimod åben for samarbejdsaftaler med tredjelande og mener, at Danmark har brug for flere arbejdshænder for at håndtere udfordringer inden for velfærd, sundhed og grøn omstilling. Han ser muligheder for at kombinere arbejdskraftbehovet med uddannelsespartnerskaber og en ny strategi for samarbejde med Afrika. Regeringen har nedsat en taskforce for at undersøge, hvordan man kan rekruttere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, mens uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) forbereder en ny strategi for samarbejdsprojekter med udenlandske partnere. De tre spor skal integreres i de kommende måneder.

    Dansk Erhverv foreslår partnerskaber med lande, der har overskud af arbejdskraft med de nødvendige kompetencer, og at de ansættes på danske løn- og ansættelsesvilkår med fokus på at modarbejde ulovlig immigration. Beskæftigelsesministeren er bekymret for, hvad en stor tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft vil betyde for arbejdspladser og samfundet som helhed, mens udenrigsministeren mener, at det er vigtigt at se på, hvordan det påvirker både arbejdspladser og samfundet.



  • Enig i at det er en rigtig fin anbefaling. I det hele taget er der noget med børn og voksnes skærmvaner, som vi skal være meget opmærksomme på; både i forhold til indhold og i forhold til samvær med andre. I forhold til ældre børn tror jeg nærmere at det skyldes manglende forskning på området (det sagde Børns Vilkår i P1 Morgen, som jeg husker det) og at børn når de bliver ældre bliver mere selvstændige: det er sværere at skærme dem og være sammen med dem hele tiden.

    Baseret på mine egne oplevelser, tror jeg sagtens de kan lære at håndtere konkurrence uden at være udsat for det. Fodbold med den ældste har fokus på motorik og at have det sjovt, i stedet for sejr og direkte konkurrence; de fleste spil er samarbejdsspil, så man konkurrerer mod en ukendt; løb og leg har fokus på samarbejdet (eks. stafet) i stedet at vinde, hvis det giver mening? Jeg tror det giver dem en glæde for spil, leg og konkurrence og er ikke specielt bange for, at de ikke lærer at håndtere det.




  • Fra artiklen: “I STAR’s kvartalsvise udgivelser fra september 2021 til og med september 2022 lå andelen af forgæves forsøg på rekruttering for sosu-assistenter mellem 38 og 48 procent. Tilsvarende tal for sygeplejersker lå mellem 43 og 47 procent. Altså endte op mod halvdelen af jobopslagene uden ansættelse. […] Udgivelsen fra juni 2023 viser, at andelen af forgæves forsøg på ansættelse af sygeplejersker er nede på 18 procent, mens det gjaldt 20 procent af opslagene til social- og sundhedsassistenter. Dengang skrev STAR selv en nyhed om, at »rekrutteringsudfordringerne er aftagende«.”

    Det er træls når virkeligheden ikke stemmer overens med ens forhåbninger. Christian Raabjerg Madsen, ordfører for S, mener at det er et fint indblik, men kun et øjebliksbillede og kan derfor ikke bruges til at diktere SVM regeringens politik. Men men men hvad så med alle de andre statistiker, som for jer til at gå i panik og reagere med det samme? Er de ikke også bare et øjebliksbillede, man ikke behøver at reagere på?